Bahandling mot LewiBody demens

Bahandling mot LewiBody demens

Vad orsakar sjukdomen?

Nervceller i hjärnans tinning- och hjässlober skadas vilket leder ett försämrat minne samt andra intellektuella svårigheter. De delar av hjärnan som styr rörelsefunktioner skadas också vilket ger upphov till symtom liknande de vid Parkinsons sjukdom. Många betraktar Lewy Body Demens som en variant av Alzheimers sjukdom. Men även en nedsatt blodcirkulation bidrar till skadorna vid sjukdomen.

Hur yttrar sig sjukdomen?

Sjukdomen börjar smygande och utvecklas långsamt så att minne och tänkande försämras så att individen inte klarar den tidigare funktionsförmågan. Minnesnedsättningen är inte så uttalad till en början, utan tilltar med sjukdomsutvecklingen. Ofta är uppmärksamheten nedsatt tidigt i förloppet. Man ser ibland fluktuationer i de intellektuella funktionerna, likväl som varierande uppmärksamhet. Vanligt förekommande är Parkinson symtom (stelt rörelsemönster, ibland darrningar) och synhallucinationer. En del drabbas också av upprepade fall, som kan bero på en försämrad blodtrycksreglering.

Lewy Body demens påverkar förmågan att köra bil Läkaren är därför skyldig att värdera den drabbades lämplighet att inneha körkort

Vilken behandling finns mot Lewy Body demens?

I dagsläget försöker vi behandla Lewy Body demens med några av de läkemedel som finns tillgängliga för Alzheimers sjukdom. Det finns fyra läkemedel som godkänts i Sverige för behandling av Alzheimers sjukdom. De botar inte själva sjukdomen, men minskar symtomen för en tid. De stimulerar en signalsubstans, acetylkolin, som i sin tur aktiverar systemen for tänkande och minne. Läkemedel mot psykiska symtom som kan följa med sjukdomsutvecklingen finns också att tillgå. En anpassad miljö och ett genomtänkt bemötande är viktiga faktorer for att underlätta livet för en person med Lewy Body demens.

www.lio.se


Kommentarer
Postat av: Barbro Törnebladh

Min man har sedan drygt ett år fått diagnosen LBD och behandlats med Exelon-plåster. Ingen märkbar förbättreing. Sedan 5 veckor har Ebixa 20 mg satts in för att förbättra de motoriska problemen. Dessa har blivit något bättre men är att alla hallucinationer är borta, svårigheter att hitta i bostaden, att få på sig kläderna, bädda sängen mm är borta. Underbart. Har min man fått rätt diagnos? Hur länge kan en sådan här märkbar förbättring hålla i sig?

2011-08-08 @ 21:48:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0