Vad är kännetecknande för sjukdomen Lewy body demens och hur behandlas den?

Vad är kännetecknande för sjukdomen Lewy body demens och hur behandlas den?

Lewy body betyder Lewy-kroppar och de är små mikroskopiska förändringar som man kan se i hjärnan hos personer med denna sjukdom. De kan inte ses på röntgen utan endast efter döden, vid obduktion. Liknande förändringar i hjärnan kan också ses vid Parkinsons sjukdom, men då bara i begränsade delar av hjärnan, de som drabbas just vid parkinson. Ofta har den sjuke parkinsonliknande symtom med dålig balans, dålig gång och allmän muskelstelhet.

Det finns olika meningar om Lewy body demens ska räknas som en egen sjukdom eller som den ska räknas som en undergrupp av Alzheimers sjukdom. Det som kännetecknar Lewy body demens är att tillståndet kan svänga ganska mycket från en stund eller dag till en annan. Det blir ibland bättre och ibland sämre. Det är också vanligt med hallucinationer, alltså att den sjuke tycker sig se eller höra saker som inte finns i verkligheten. Den sjuke kan också vara misstänksam och känna sig förföljd. Detta kan leva till oro och aggressivitet. Det är nog så att sjukdomsdiagnosen med hundraprocentig säkerhet kan ställas endast efter döden, men stark misstanke kan man ha efter olika undersökningar av den sjuke.

Många symtom är likadana som vid Alzheimers demens. Det är allmänna demenssymtom som dåligt minne, stegvis försämrad intellektuell funktion och så småningom svårigheter med praktiska ting som att hitta rätt, klä sig med mera.

Det finns tyvärr ingen behandling som på längre sikt förbättrar eller ens kan stoppa upp sjukdomsförloppet. Man kan använda så kallade bromsmediciner mot Alzheimers sjukdom. De har tyvärr en ganska måttlig effekt, men det har visat sig att de har en bättre effekt just på personer med Lewy body demens, i alla fall under en tid.

Anders Hernborg, Läkare, specialist i allmänmedicin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0